RECEPT Nepečený jahodový dort s tvarohem

Nepečený jahodový dort s tvarohem

21. 4. 2020

Crumble je jednoduchý dezert pocházející z Britských ostrovů, který se skládá z ovoce a drobenky. Recept vznikl jako úsporná varianta drobenkového koláče za druhé světové války, kdy byla mouka a máslo na příděl. Je oblíbený pro svoji rychlou přípravu a pro možnost zužitkovat sezónní přebytky.

INGREDIENCE

Korpus
• 150 g celozrnných sušenek
• 150 g sypaného müsli
• 4-5 lžic mléka (kdo neřeší množství tuku, použijte rozpuštěné máslo)
Dortová náplň:
• 3 polotučné tvarohy ve vaničce
• 100 ml polotučného mléka
• 2 balíčky želatiny v prášku - 2 x 20 g
• sladidlo dle své chuti a preferencí
• šťáva z 1/2 citrónu

Jahodová vrstva
• 300 g jahod
• 1 balíček želatiny v prášku 1 x 20 g
• šťáva z 1/2 citrónu
• sladidlo dle své chuti a preferencí

POSTUP
1. Nejprve si v sekáčku rozsekáme sušenky a sypané müsli na sypký prášek. Poté přidáme mléko (nebo máslo) a ještě jednou vše promícháme. Poté umačkáme (přes pečící papír, aby se nám hmota nelepila na ruce) na dno dortové kulaté formy a dáme na 10 minut zapéci do trouby na 180`. Poté dáme korpus vychladit.
2. Tvarohy rozmixujeme společně s mlékem v míse a dosladíme dle své chuti a přidáme citrónovou šťávu. Aby měla želatina po ztuhnutí dobrou chuť, tak je potřeba ji před ztuhnutím dochutit více. (Přesladit a překyselit, protože po ztuhnutí nebude chuť tak výrazná).
3. Uvaříme si v rychlovarné konvici vodu a asi 100 ml nalijeme do malé mísy, ihned do mísy vsypeme 2 balíčky želatiny a hned promícháme. Vlijme k připravenému a dochucenému tvarohu. Želatina začne v tvarohu rychle tuhnout, tak ji rychle ponorným mixérem rozmixujeme, aby se nevytvořily hrudky. A hned ji vlijeme na připravený korpus.
4. Tvarohovou směs se želatinou hned vlijeme na připravený a vychladlý korpus ze sušek a müsli. Tvarohovou směs dáme do ledničky vychladit a nechat ztuhnout. (Želatina bude zcela ztuhlá během 1/2 hodiny). Než bude dort tuhý, připravíme si jahodovou vrstvu.
5. K jahodám přidáme trochu vody, aby se nám dobře rozmixovaly. Vodu přidáváme dokud nevznikne hustý "jahodový džus". Poté dochutíme. Opět zvolíme sladidlo dle svých preferencí a přidáme citrónovou šťávu. (Opět je potřeba, aby byly rozmixované jahody dostatečně doslazené a okyselené, aby byla výsledná chuť po vychladnutí chutná.) (20 g želatiny vystačí na 750 ml tekutiny, takže si hlídat, abychom nepřidali vody příliš)
6. Opět stejný postup se želatinou jako u tvarohové směsi: Uvaříme si v rychlovarné konvici vodu a asi 100 ml nalijeme do malé mísy, ihned do mísy vsypeme 1 balíček želatiny a hned promícháme. Želatinu s vodou vlijeme k dochuceným jahodám a opět ponorným mixérem rozmixujeme, aby se nevytvořily hrudky.
7. Nalijeme na ztuhlou tvarohovou část a dáme do lednice vychladit.

Poté si můžeme pochutnat na zdravém dezertu plném bílkovin.


e-max.it: your social media marketing partner